I dag, 5 år för sent,  har samhället via Högsta Domstolen satt ned foten i frågan om tryckerimomsen. De slår fast att kunderna har rätt att kräva tryckerierna på momspengarna.

Domen innebär nu stora problem för en del tryckerier som riskerar konkurs, andra som har förberett sig för att slippa hjälpa sina drabbade kunder klarar sig bättre. Ta t.ex. Sörmlandsgrafiska som har stuvat om pengar, inventarier och verksamhet till annat bolag så det blir upp till dem vad, vem och om de tänker betala.

Även om det nu visade sig att det här sjuka experimentet, d.v.s. detta sätt som SKV testat den del av lagen som kallas följdändringsregeln, höll hela vägen ut, så kan man ändå inte prata bort att de som verkligen orättvist fått dessa problem och förluster i sitt knä, utan att på något sätt själva bidragit till detta rättshaveri, är kunderna. Dessa blev indragna enbart för att bli det slagträ, som Skatteverket hänsynslöst använt. En del av dem har gått i konkurs, andra kommer att bli besvikna då de inser att de inte får några pengar och några kommer kanske inte ens fatta att de blivit utnyttjade nu när HFD sagt sitt.

Jag undrar dock nu vad alla förespråkare för tryckeriernas "oskuld" som hört av sig, har att säga då det nu visade sig att även detta momsfifflande stod i strid med svensk lagstiftning?

Google Translate

svdanlenetfifrdeelhuisgaitltmtnoplptruesuk